Web Analytics Made Easy - Statcounter

این تفریح مهیح جزو سرگرمی‌های فکری به حساب می‌آید که دارای هیجان زیادی است، شما در بازی اتاق فرار می‌توانید علاوه بر کار گروهی همه جوره ذهن خود را با چالش‌های برنامه ریزی شده تست کنید.

خبرگزاری فارس؛ سعیده اسدیان: شنیده‌ها حاکی از آن است که بزرگ‌ترین گنج در تمام طول تاریخ، مربوط به تمدن‌های ایران زمین و پنهان شده در همین کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گفته می‌شود پس از داریوش سوم، آخرین پادشاه هخامنشیان، دیگر هیچ کس خبر از این گنج عظیم و مخفیگاه آن ندارد و در طول قرن‌های مختلف تاریخ، افراد سرشناس بسیاری اقدام به جستجو برای یافتن این گنج عظیم کردند اما هیچ کدام موفق نشدند.

طبق اسناد تاریخی، اسکندر مقدونی، سرداران رومی همچون سزار، مارکوس آنتونیوس، امپراطور رُم و بسیاری دیگر به دنبال بزرگترین گنج جهان گشته‌اند اما به نتیجه‌ای نرسیدند، می‌گویند بر اثر یک رمز و راز باستانی این گنج خود را فقط به پارسیان اصیل نشان می‌دهد.

بنابراین شما می‌توانید در قالب یک بازی هیجان انگیز اطلاعاتی را به دست آورید که مکان تقریبی مخفیگاه گنج را نشان می‌دهد، فقط باید خودتان را به عنوان یک ایرانی واقعی ثابت کنید و با عبور از معماهای تاریخی تمدن‌های ایران، رمز و راز گنج را باطل کرده و میراث ارزشمند نیاکان خود را به دست آورید.

 

بازی از چه قرار است؟

«میراث پارس» یک بازی گروهی، فیزیکی و ماجراجویانه برگرفته از سبک بازی‌های موسوم به اتاق فرار است، در این بازی شما وارد یک فضای واقعی با دکور و فضاسازی تاریخی می‌شوید، هدف شما یافتن گنجی مربوط به تمدن‌های باستانی ایران است.

تا یک ساعت فرصت دارید به همراه تیم خود با دنبال کردن سرنخ‌ها، حل معماها و عبور از چالش‌های بازی، کلید دستیابی به گنج و مخفیگاه آن را پیدا کنید، در جریان این بازی با برخی نکات تاریخی ایران باستان هم آشنا می‌شوید و یک ساعت ماجراجویی جذاب و لذت بخش را تجربه می‌کنید.

این بازی که به درخواست مدیرکل سرگرمی‌های سازنده و بازی‌های رایانه‌ای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، با ایده‌پردازی و طراحی تیم مستر اسکیپ اجرا شده است.

یکی از اهداف این بازی، دوری از فضاهای مجازی و آشنایی نوجوانان با سرگرمی‌های متفاوت و سازنده است، افزایش قدرت درک و حل معما، کمک به یادگیری کار گروهی، افزایش نکته سنجی و ریزبینی جزو مزیت‌ها و اهداف دیگر بازی «میراث پارس» است.

محمدحسین کریمی یکی از جوان‌هایی است که لیسانس مدیریت از دانشگاه تهران دارد و به همراه دوست خود محمدهادی رضائیان که او هم فارغ‌التحصیل رشته مدیریت حسابداری از دانشگاه شهید بهشتی است، اقدام به راه‌اندازی بازی «میراث پارس» در موزه تاریخ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کرده است.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس درباره ایده ساخت این بازی می‌گوید: حدود 5 سال پیش بازی جدیدی به نام «اتاق فرار» وارد ایران شد که در واقع پیاده سازی شده بازی‌های کامپیوتری و فیلم‌های معمایی و راز آلود بود تا در واقعیت و به جای حضور در فضای مجازی، خودمان به عنوان نقش اصلی یک سناریو وارد بازی شویم.

در واقع اتاق فرار یک بازی گروهی فعالیت محور است که در آن بازیکنان با کشف سرنخ‌ها، حل معماها و پردازش اطلاعاتی که از محیط دریافت می‌کنند در مدت زمانی محدود به سمت هدفی مشخص حرکت می‌کنند، بازی با گفت‌وگوی مدیر اتاق با اعضای گروه آغاز می‌شود که برای آن‌ها قوانین بازی و بخشی از آنچه در ساعات آینده تجربه خواهند کرد را تشریح می‌کند.

در اتاق فرار کار گروهی اهمیت زیادی دارد، در اتاق‌های فراری که به خوبی طراحی شده‌اند معمولاً قسمت‌های مختلف معما در تمامی اتاق‌ها پخش شده‌اند، چیزی که در اکثر تیم‌های شکست خورده می‌بینیم این است که به محض اینکه یکی از افراد سرنخی پیدا می‌کند، بقیه به سمت او هجوم می‌آورند و تمام تمرکز خود را معطوف به همان سرنخ می‌کنند.

 

تاریخچه بازی «اتاق فرار» در ایران

کریمی در خصوص تاریخچه بازی اتاق فرار می‌گوید: همه کسانی که اهل فیلم، سریال یا بازی هستند بارها شاهد فرار نقش‌های اصلی از دست قاتلان، پیدا کردن راهی برای فرار از زندان و گروگان‌گیران بوده‌اند، طراحی این بازی در فضاهای باز یا سر پوشیده‌ای مانند رستوران‌ها، هتل، کلبه های متروکه، مترو، ایستگاه فضایی، سلول‌های زندان و آسایشگاه‌های روانی انجام می‌شود، هر کدام از بازی‌های اتاق فرار دارای سناریوی مختص به خودشان هستند که هدف مشخصی هم دارند.

اولین مجموعه فرار در سال 2007 در ژاپن و توسط شرکت اسکرپ با یک اتاق برای یک گروه 6 نفره افتتاح شد، در سال 2012 تعداد اتاق‌ها جهش قابل توجهی پیدا کرد و مجموعه‌های زیادی در آسیای شرقی و سپس در اروپا با مرکزیت مجارستان، این بازی را راه‌اندازی کردند.

تا پایان سال 2013 این روند رو به رشد در آمریکا، استرالیا و کانادا ادامه پیدا کرد و 56 درصد اتاق‌های فرار توسط افرادی طراحی و راه‌اندازی شد که در مجموعه‌های دیگر این بازی را تجربه کرده بودند. در تابستان سال 94 هم دو تیم اسکیپ روم و اسکیپ می تقریباً به صورت همزمان در ایران شکل گرفتند و به طراحی این بازی مهیج پرداختند.

تا اینکه دربهار سال 95 اولین اتاق فرار در ایران راه‌اندازی شد و رفته رفته اشکال مختلفی از آن در سراسر کشور به وجود آمد که امروز تعداد زیادی از آن‌ها را در شهرهایی همچون اصفهان، شیراز، مشهد، اهواز، چالوس، کرج، کرمان و ... داریم.

این تفریح مهیح جزو سرگرمی‌های فکری به حساب می‌آید که دارای هیجان زیادی است، شما در بازی اتاق فرار می‌توانید علاوه بر کار گروهی همه جوره ذهن خود را با چالش‌های برنامه ریزی شده تست کنید.

 

ایده ساخت اتاق فرار در موزه تاریخ از کجا آمد؟

کریمی تعداد اتاق‌ فرارهای ایران را 300 اتاق عنوان می‌کند و می گوید: تاکنون 220 اتاق فرار را در ایران تجربه کرده‌ام که همه آن‌ها مخصوص بزرگسالان و در ژانر وحشت بود، همین تجربه باعث شکل‌گیری تیم ما و راه‌اندازی صفحه‌ای شد که در آن به نقد و بررسی اتاق‌های فرار در ایران می‌پرداختیم، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از طریق همین صفحه با ما آشنا شد و طی یک جلسه‌ای این پرسش را مطرح کردند که آیا پتانسیل طراحی این بازی برای کودک و نوجوان وجود دارد یا نه، که با پاسخ مثبت ما طراحی بازی «میراث پارس» آغاز شد.

ما از ابتدا هم به دنبال این بودیم که بازی علاوه بر جنبه سرگرمی، محتوای آموزشی هم داشته باشد چرا که تا پیش از این، هرچه بازی اتاق فرار در ایران بود مخصوص بزرگسالان  و با محتوای معمایی‌، راز آلود و دلهره آور بود.

بعد از سفارش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای ساخت بازی «میراث پارس»، تعدادی از مراکز این کانون جهت بررسی در اختیار ما قرار گرفت تا بازی را در آنجا طراحی کنیم که در نهایت موزه تاریخ به دلیل داشتن فضای باستانی و تاریخی انتخاب شد.

چرا میراث پارس؟

از آنجایی که این موزه مربوط به تاریخ بود از ما خواستند تا محتوای بازی هم تاریخی و آموزشی باشد، به همین جهت هم یک داستان واقعی و برگرفته از تاریخ را انتخاب کردیم که با افسانه‌های ما هم آمیخته بود، بر اساس این داستان بزرگترین گنج تاریخ در ایران که خود را تنها به ایرانیان اصیل نشان می‌دهد، نوجوانان در کنار این بازی با  بخشی از موضوعات تاریخی و تمدنی ایران هم آشنا می‌شوند.

 

«میراث پارس» اولین و تنها اتاق فرار ویژه نوجوانان با محتوای آموزشی

متأسفانه این سبک از بازی برای کودک و نوجوان خیلی کم است و میراث پارس اولین و تنها اتاق فرار ویژه نوجوان با محتوای آموزشی محسوب می‌شود، برنامه ما با کانون این است که در مراکز دیگر این مجموعه، بازی اتاق فرار را در ژانرهای مختلف راه‌اندازی کنیم، البته برای حضور کودکان زیر 7 سال طراحی خاص‌تری لازم است و باید حتماً یک متخصص کودک در کنارمان باشد و به ما کمک کند تا محتوای متناسب با این رده سنی را در بازی پیاده کنیم.

سیاست بازی میراث پارس این است که بازنده نداشته باشد و در صورتی که راهنما ببیند بازیکن از بازی جا مانده یا زمانش رو به اتمام است به او کمک می‌کند تا به عنوان برنده اتاق را ترک کند.

 

میزان هزینه و زمان بازی

وی در ادامه گفت: اولین اتاق فرار که توسط ما راه‌اندازی شد اتاق فرار «راز» در محدوده تهرانپارس بود، بعد از آن هم در مشهد اتاق فرار راه‌اندازی کردیم، این استان بزرگترین شهربازی سرپوشیده ایران را دارد که اتاق فرار آن هم به اندازه محیط مجموعه است.

تعداد اتاق فرارها در ایران در مقایسه با کشورهای دیگر خیلی کم است، چون ما خیلی دیر و متأسفانه بی‌کیفیت این کار را آغاز کردیم اما جزو تفریحات سالمی است که با توجه به استقبال بزرگسالان و طی سال‌های اخیر نوجوانان، به دنبال گسترش آن هستیم.

قیمت این بازی متفاوت است و از 30 هزار تومان تا 70 هزار تومان برای هر نفر قیمت دارد، «میراث پارس» با قیمت 30 هزار تومان ارزان‌ترین اتاق فرار ایران محسوب می شود، بازی‌ها معمولاً یک ساعت تا یک ساعت و نیم زمان می‌برد و در طول بازی یک نفر با دوربین یا به صورت حضوری همراه بازیکن است.

بازی «میراث پارس» ژانر تاریخی و معمایی دارد و در مدت زمان یک ساعت و با حداقل 4 نفر و حداکثر 10 نفر اجرایی می‌شود، محدوده سنی برای این بازی 13 تا 19 سال در نظر گرفته شده و در صورتی که تمایل به انجام بازی داشته باشید باید بعد از هماهنگی و رزرو از طریق شماره تماس 09305390562 به موزه تاریخ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان واقع در میدان شهدا، ابتدای خیابان پیروزی، خیابان افروز، جنب فروشگاه اتکا، پلاک 7 مراجعه کنید.

 

محتوای خشونت آمیز در اتاق فرارهای ایران

متأسفانه هیچ نظارتی روی محتوای اتاق‌فرارهای ایرانی وجود ندارد و مضمون خشونت، دست و سر بریده و خون و خون ریزی در 40 درصد این بازی‌ها به صورت جدی مطرح است، از نظر ساختاری وزارت ورزش و جوانان یک سری شرایط ساختاری تعیین کرده که به آن هم چندان توجهی نمی‌شود، تا یکی دوماه پیش حتی شرایط داشتن مجوز هم تعریف نشده بود و الان هم اگر کسی بخواهد اتاق فرار راه‌اندازی کند و به دنبال مجوز برود چندان توجهی به او نمی‌کنند.

طی صحبتی که با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان داشتیم به این نتیجه رسیدیم که اتاق فرار، یک نوع اسبابِ بازی است و باید زیر نظر شورای نظارت بر اسباب بازی باشد تا از نظر محتوا هدفمند شود اما هنوز اتفاق مثبتی در این زمینه نیفتاده است.

خوشبختانه تاکنون اتفاق خاصی رخ نداده اما در صورتی هم که اتفاق ناخوشایندی در اتاق فرارها رخ دهد هیچ کس به عنوان متولی مسئول پاسخگویی نیست، به همین جهت هم در ابتدای ورود به بازی، به هر بازیکن فرم اعلام رضایت می‌دهند که فرد بر اساس آن از محتوای بازی آگاه بوده و با مسئولیت شخصی وارد بازی شده است.

 

تفاوت سافاری وحشت با اتاق فرار 

وی در پاسخ به این سوال که آیا سافاری وحشت هم اتاق فرار محسوب می‌شود یا نه؟ گفت: سافاری‌ها اتاق فرار نیستند و تمام تلاش ما هم این است که تفاوت این دو را جا بیندازیم، پایه و اساس اتاق فرار حل معماست و بر همین اساس هم این سرگرمی معرفی شد، یعنی اگر کسی به دنبال حل معما و ماجراجویی بود باید به سمت اتاق فرار و اگر به دنبال ترس و وحشت بود باید سافاری را انتخاب کند، در واقع سافاری بر خلاف اتاق وحشت، سناریوی خاصی ندارد.

 

هزینه راه‌اندازی اتاق فرار در ایران 

طبق آماری که من دارم هزینه راه‌اندازی اتاق فرار در ایران  از 8 میلیون تومان شروع می‌شود و بسته به دکور و تجهیزات به 250 میلیون تومان هم می‌رسد.

ناگفته نماند که وضعیت ما در بازی‌های رومیزی هم چندان خوب نیست و اکثر بازی‌ها عیناً کپی بازی‌های رومیزی خارجی است، حتی شکل ظاهری و بسته بندی آن هم تفاوتی با نمونه خارجی ندارد، به عقیده من ضعف اصلی ما در حوزه بازی «طراحی» است، ما تولید محتوای داخلی داریم اما تعداد آن‌ها یک دهم بازی‌های خارجی است.

 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: میراث پارس نوجوانان بازی کانون پرورشی گنج اتاق فرار تفریح و نشاط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اتاق فرار در ایران بازی اتاق فرار اتاق فرار موزه تاریخ میراث پارس راه اندازی هزار تومان کار گروهی بازی ها اتاق ها یک ساعت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۹۴۷۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آثار عیلامی در خطر تعرض است؟

پس از انتشار گسترده‌ٔ این ویدئو، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان واکنش نشان داد و طی بیانیه‌ای اعلام کرد این ویدئو مربوط به کاوش‌های فصل پنجم در سال ۱۳۹۸ است و این بازنشر شیطنتی از سوی برخی افراد نامشخص بود.

آستانه‌ٔ حساسیت

آنچه دربارهٔ این خبر و واکنش‌های مربوط به آن نگاه‌ها را به خود جلب می‌کند، حساسیت و واکنش تند مردم نسبت به آثار تاریخی و هویتی بود که نشان می‌دهد میزان حساسیت مردم نسبت به این آثار در خوزستان بالاست. اما چرا منطقهٔ «جوبجی» در رامهرمز از توابع استان خوزستان مهم است؟

«جوبجی» منطقه‌ای است که از نیمه‌ٔ دوم سال ۱۳۹۷ فعالیت کاوش و نجات‌بخشی در آن توسط پژوهشگاه میراث‌فرهنگی شروع شد و بعداً با کشف چند تابوت در این منطقهٔ تاریخی در صدر اخبار قرار گرفت و هر روز دربارهٔ این منطقه‌ٔ تاریخی و تابوت‌هایی که کشف شد، اخبار جدیدتری به گوش می‌رسید.

البته که شهرت جوبجی فقط به‌خاطر کشف این چند تابوت نبود، بلکه «جوبجی» همان محوطه‌ای است که گنجینهٔ معروفی از دل آن توسط باستان شناسان بیرون آمد.

گنجینهٔ طلایی و مفرغی حاکم عیلامی رامهرمز در روستایی به‌نام «جوبجی» است که در عملیات لوله‌کشی سازمان آب و برق خوزستان در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۸۶ کشف شد، متعلق به ۶۰۰ تا ۷۰۰ پیش از میلاد در تپهٔ باستانی «جوبجی» است.

بازار شایعات

هرچند در این میان برخی از خبرها حکایت از وجود مومیایی در این تابوت‌ها داشت، اما «میثم حسین‌زاده»، سرپرست هیئت کاوش نجات‌بخشی وقت محوطهٔ تاریخی «جوبجی»، وجود مومیایی را از اساس تکذیب کرد.

اما اخبار منطقه‌ٔ «جوبجی» چگونه برجسته شد؟ ماجرا از این قرار بود که بیل مکانیکی کارگران لوله‌گذاری به دو تابوت عیلامی خورد و تاریخ ناشناخته با ۵۰۰ شیء طلایی و مفرغی پیش چشم همه گشوده شد.

البته این محوطه بارها مورد تهدید و تعرض قرار می‌گرفت؛ مدتی از سوی لوله‌ٔ انتقال آب و بعدها از طریق جاده‌سازی مورد تهدید قرار گرفته بود. پس از مدتی سکوت خبری درباره‌ٔ منطقه‌ٔ «جوبجی» رامهرمز، این‌بار بازنشر ویدئویی قدیمی دوباره «جوبجی» را به بورس اخبار کشاند.


شیطنت درکار است

معاون میراث‌فرهنگی خوزستان دراین‌باره با اشاره به ویدئویی که چندروز اخیر در چند کانال خبری منتشر شده است، به «پیام ما» گفت: «این ویدئو مربوط به مراحل کاوش‌های فصل پنجم در سال ۱۳۹۸ است.»

«سیدمحسن حسینی» اظهار کرد: «با صدور مجوز فصل پنجم کاوش از سوی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی کشور، هیئت باستان‌شناسی به‌منظور کاوش علمی و نجات‌بخشی در محل محوطهٔ تاریخی جوبجی حضور یافت که به‌دنبال آن، کاوش کاملاً علمی با حضور کارشناسان متخصص باستان‌شناس و مرمتگر انجام شد که حاصل این کاوش‌ها کشف تعدادی تابوت بود که در بعضی از آنها بقایای اسکلت انسانی وجود داشت.»

معاون میراث‌فرهنگی خوزستان ادامه داد: «ازهمین‌رو، با حضور کارشناس مرمتگر در هیئت، اقدامات علمی و مرمتی اولیه روی تابوت‌ها و اسکلت‌ها انجام شد و سپس با ساماندهی اصولی، همهٔ تابوت‌ها به‌منظور اقدامات بعدی از جمله مستندنگاری و مرمت، به کارگاه و آزمایشگاه پایگاه میراث‌جهانی منتقل شدند که در محیط آزمایشگاهی و کاملاً علمی مطالعات و اقدامات حفاظتی انجام شد و در حال حاضر نیز این تابوت‌ها در انبار قرار دارند و به‌محض راه‌اندازی موزه باستان‌شناسی رامهرمز، همهٔ اشیا و تابوت‌ها به موزهٔ رامهرمز انتقال خواهند یافت.»

او افزود: «از آغاز کار دولت سیزدهم، حفظ و حراست از اموال و اشیای ملی در اولویت کار میراث‌فرهنگی قرار گرفته است و در سال جدید هم به‌منظور ساماندهی این تابوت‌ها و نیز اشیا و اموال فرهنگی پنج شهرستان دیگر، تأمین اعتبار انجام داده‌ایم.»


حسینی با اشاره به ویدئوی منتشرشده دربارهٔ نابودی اسکلت‌های کشف‌شده در جوبجی گفت: «بعد از گذشت پنج سال دوباره این فیلم که در زمان خود پاسخ داده شده بود، بازپخش شده است.»

او افزود: «در هر هیئت کاوش باستان‌شناسی حداقل یک نفر مرمتگر و یک نفر استخوان‌شناس وجود دارد که اقدامات و موارد حفاظتی اولیه را روی اشیای مکشوف انجام می‌دهند.»

معاون میراث‌فرهنگی خوزستان بیان کرد: «اشیا و اموال حاصل از کاوش‌های جوبجی در محل استاندارد و مخزن امن قرار دارند. بخشی از کشفیات هم در مجهزترین آزمایشگاه‌های میراث‌فرهنگی کشور توسط کارشناسان مرتبط و مجرب در دست بررسی هستند.»

«جوبجی» اردیبهشت سال گذشته هم در صدر اخبار قرار گرفته بود؛ هجوم کامیون‌ها و تریلرهای معدن‌کاوان به جادۀ ممنوعۀ جوبجی، مشهور به جادۀ رودخانه که البته همان زمان «فاطمه داوری»، مدیر اداره‌کل حفظ و احیای بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی کشور، به «پیام ما» گفته بود رفت‌وآمد کامیون‌ها در محوطۀ تاریخی جوبجی ممنوع شده است. حالا هم گرچه ویدئوی منتشرشده مربوط به سال‌ها قبل بود، اما همچنان بسیاری از محوطه‌های باستانی در خوزستان مورد تعرض سوداگران قرار می‌گیرند و این مسئله بسیاری از دوستداران میراث فرهنگی را آزرده‌خاطر کرده است. فعالان میراث‌فرهنگی از اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری می‌خواهند نسبت به حفظ و امنیت محوطه‌ و آثار تاریخی اقدامات شایسته و درخوری اتخاذ کند تا شهروندان و خصوصاً علاقه‌مندان، کمتر شاهد تعرض و تخریب محوطه‌های تاریخی باشند.

۴۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902374

دیگر خبرها

  • شیراز؛ اولین شهر ایرانی که صاحب یک روز در تقویم شد
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد
  • توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها (فیلم)
  • ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران
  • (ویدئو) توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها
  • آثار عیلامی در خطر تعرض است؟
  • شکست نفت در فرار از بزرگترین کاهش هفتگی ۳ ماه گذشته
  • سریلانکا به سرمایه‌گذاران ایرانی زمین دولتی می‌دهد؛ تهاتر نفت با چای و چوب سریلانکا
  • توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره ایرانی‌ها
  • سریلانکا به سرمایه‌گذاران ایرانی زمین دولتی می‌دهد